Mijn eerste stagedagen!
Beste Bakra's
Jullie zullen wel denken, wat zijn bakra's? Nou dit is dus een uitdrukking die wij regelmatig om het hoofd krijgen geslingerd. Bakra's zijn blanken. Dit is totaal niet discriminerend bedoeld, maar wees eerlijk wij zijn toch blank?
Onze eerste dagen op Libi Makandra stonden vooral in het teken van rondkijken, kijken hoe de zorg gaat, kijken hoe de manier van werken is en kennis krijgen van de organisatie waarvoor wij gaan stagelopen.
De dag begon met een gesprek met de twee directeuren en de hoofdbroeder. Het gesprek verliep prima, ons stageplan werd besproken, de huisregels werden uitgelegd en we weten nu wat er van ons wordt verwacht. De rondleiding die wij kregen van broeder Mario, de hoofdverpleegkundige was toch wel schokkend. Een kijkje in alle woningen gaf mij een vreemd gevoel. Bewoners die op bed liggen, kunnen dus niet gedoucht worden omdat de badkamers te klein zijn. Mensen krijgen maar 2 inco's (luiers) over de hele dag, omdat ze niet op het toilet gezet worden. Ze doen dus al hun behoefte in 2 inco's. Alles wat ze graag extra willen, moeten de bewoners zelf betalen. Denk hierbij aan airco, extra incomateriaal (luiers) en eigenlijk is overal een te kort aan. Een heel raar idee. Maar ik denk wel dat we straks heel creatief om zullen gaan met bepaalde middelen. Verder hebben we vandaag heel veel zusters ontmoet, waarvan ik de namen alweer vergeten ben. Ook de arts dokter Naarden hebben we ontmoet. Een hele gemoedelijke man, die openstaat voor verbeteringen en aanbevelingen op het gebied van kwaliteit, net zoals broeder Mario. Ik moet nog wel heel erg wennen aan dat iedereen elkaar hier met broeder en zuster aanspreekt. Er heerst hier nog een hele erge hiërarchie. Je spreekt iedereen aan met broeder, zuster of dokter.
De eerste indruk is vreemd, alleen ik krijg wel steeds meer zin om te beginnen aan de stage. Er liggen hier zoveel mogelijkheden wat betreft verbetering op het gebied van kwaliteit en deskundigheidsbevordering. Alleen dat al motiveert me om te beginnen en hopelijk een steentje bij te dragen.
De eerste dagen zitten erop. Vandaag heb ik meegelopen met zuster Sheryl. Een leuke zuster die erg lief is voor de bewoners. Verder ben ik er vandaag achter gekomen dat je heel creatief moet zijn met de middelen die je hebt. En tegen 12 uur is het gewoon te warm, en doen heel veel zusters nog rustiger aan dan dat ze al deden. Dit bevalt me wel goed! Ik viel vandaag van de ene verbazing in de andere, hoe er bijzonder zuinig wordt gedaan met toiletpapier, verbandmateriaal en incomateriaal. Na deze 3 dagen stage ben ik ook echt toe aan weekend. Het warme weer, het werken, vroeg opstaan en alle indrukken matten je af! Ik heb nu een idee hoe iedereen werkt en hoe een dagdienst eruit ziet. Het is relaxed werken, iedereen past zich aan aan het weer (35 graden) en doet vooral rustig aan. De basiszorg duurt ongeveer tot 10 uur. Om half 11 gaan we schaften, zo noemen ze dat hier gewoon. Net alsof je in de bouw werkt! En daarna heb je tot 3 uur ook geen pauze meer. Dus het vaste personeel eet dan allemaal warm. Na het schaften is er tot 1 uur tijd om rustig aan te doen en tijd voor jezelf te nemen. Daarna eten de bewoners warm en daarna worden ze verdroogd en gaan ze met middagrust. Nadat de bewoners verdroogd zijn en op bed liggen is er tijd om het dossier bij te werken en het huis in orde te maken. Om half 3 verzamelt iedereen zich in de teampost en begint de overdracht na de middagdienst.
Hopelijk lezen jullie mijn verhalen met plezier, tot het volgende bericht maar weer! Krabbelen, mailen en sms'en mag natuurlijk altijd. Mijn Surinaamse nummer is: 00598681091.
Groetjes!
He Bart!
Het klinkt allemaal erg veelbelovend =) Gaaf dat je zon uitdaging kunt vinden in je werk.
Geniet van je weekend en de zon!
Liefs
Hé Bart!
Al weer heel wat indrukken opgedaan dus! Klinkt goed, heel enthousiast. Zeker lees ik met veel plezier je verhalen. Ga nu nog ff je foto's bekijken.
Fijn weekend gewenst!
Liefs Anky
Met veel interesse je verslag gelezen. Je verwoordt je ervaringen prima, complimenten. Uit het verhaal maken wij op dat het niveau van zorg bij lange na niet de norm haalt zoals wij dat gewend zijn. Dit leert ons extra om de kwaliteit van zorg in Nederland te waarderen. We wensen je heel veel succes in het bereiken van de uitdagingen en doelstellingen die je zelf gesteld hebt.
Aan de hand van de foto's maakte Sienke al opmerking dat een trip naar Suriname wel erg aantrekkelijk lijkt.
Tot schrijfs.
Hey Bart,
Dus nog meer verbazingen, geweldig. Ook ik lees graag jouw verhalen. Heb nu ook giga veel zin om de verhalen van jou te horen!! maar dat duurt nog wel even.... veel succes!@
xx
Hee Bart!
Leuke verhalen en foto's hoor. Echt leuk om te lezen.
Maar zoals jij het vertelt lijkt het echt wel heel anders dan hier.
Dat alles allemaal zo relaxed gaat daar is vast ook wel wennen.
Nou geniet van het weekend en de zon!!
Liefs Karin
Hallo Bart,
Heel leuk om je verhalen te lezen en de foto's te bekijken. Er gaat een andere wereld open, voor jou en voor ons. Het doet ons denken aan Brazilië, alleen is het daar nog primitiver. Je leeft en werkt nu in een heel andere wereld. Maak er het beste van. Wij blijven je volgen op jouw prachtige site en genieten van je verhalen en ervaringen. Liefs en groeten van Mans en Hennie.
Hoi Bart,
Erg leuk om je verhaal te lezen je schrijft er over alsof
je er al weken zit erg goed!!! Hoe reageren de
patiënten op jullie als bakra's?
Succes en ik kijk uit naar je volgende ervaringen.
Liefs Rijnie
Hallo Bart,
Met interesse lezen we ook jou verhalen.
Wat een belevenissen voor jullie !!
Ik kan mij de cultuur een beetje voostellen, want ik ben
als militair naar Indonesië geweest.(1948-1950)
Succes met je verdere werk !!
Groeten van Opa en Oma van Willemijn.
hallo Bart,
Van uit huis even een berichtje van mij,de verslagen die je schrijft zijn zeer onderhoudend en mooi om te lezen. Wat een ervaring doen jullie met z'n 2 tjes daarop, leuk om ook op deze manier met jou te communiseren. Een nieuwe week staat weer voor de boeg en wensen jullie vanaf deze plaats weer alle suc6 toe Groet'n je vader Herman
Hey bart!
Wel erg anders als Nederland dus!
Als je na al die tijd weer thuis komt moet je vast helemaal weer wennen aan hoe goed de mensen het hier in de zorg wel niet hebben.. (die zorg nodig zijn dan, jij hebt 't nu mooi relaxed natuulijk, haha ;))
Nou neem lekker de tijd om te relaxen! Benieuwd naar je volgende verhaal!
Toedels! xx
Hey Bart,
Erg leuk jullie verhalen te lezen..
Mooi dat de eerste stagedagen goed zijn bevallen:p wel redelijk relaxed werken dus. Wel apart dat het daar zo anders is als in Nederland he.. genoeg verbeteringen aan te brengen dus:p
Wel leuk..
Leuke foto's ook..
Veel plezier en succes
Liefs
Hoi Bart,
Zo te lezen heb je al heel wat indrukken opgedaan. En dan die mooie zonnige plaatjes, om jaloers op te worden!
Heel leuk om je zo te volgen
Groetjes Joke.
Hoi Bart, Vanochtend heb ik je broer gesproken op het zonnige voetbalveld in Schoonebeek. Hij heeft de link doorgegeven, zodat we je kunnen volgen. We wensen je ontzettend veel plezier en een leuke stagetijd in Suriname. We zullen je site vaker bezoeken, want je hebt schrijverstalent. Trouwens de foto's zijn ook erg leuk. We wensen je het allerbeste toe. Groet, Harry, Nicoline Ron Hölscher