bartmeppelink.reismee.nl

Stage en Galibi

Hallo kouwkleumers, Paramaribo 35Cº

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een verhaal heb geschreven. Ik had een tijdje dat ik niet wist waar ik over moest gaan schrijven. Maar nu heb ik weer info genoeg om een verhaal in elkaar te zetten.

Vorige week zondag had ik even een dipje. Dit kwam om Hielke-jan toen jarig was en ik hier in Suriname zit. Het was zo vreemd dat ik niet op een verjaardag van een familielid was. Dit had ik nog nooit gehad, maar nu weet ik hoe het voelt. Het had er ook mee te maken dat ik de nacht ervoor weinig had geslapen omdat waren wezen stappen in ZsaZsaZsu. Toen ik in bed lag kon ik echt niet in slaap komen. Ik heb 12 uur op de wekker nog gezien. Daarna ben ik gelukkig wel in slaap gevallen, want de volgende stagedag stond weer voor de deur. Stage was weer super. Ik heb weer veel geleerd en vooral gezien. Vorige week op stage was mijn laatste week dat ik samen met een collega sta in gedeeld in een woning. Komende weken ga ik proberen zelfstandig de zorg te verlenen op één woning. Afgelopen weken liep ik toch nog wel steeds tegen dingen aan. Bijvoorbeeld dat mensen geen handdoeken of washandjes schoon hebben, dat er geen toiletpapier was, dat medicatie niet was uitgezet in de weekbakjes, dat collega's bepaalde dingen in het dossier niet aftekenen. Dit lijkt allemaal niet zo heel erg, maar het is wel erg vervelend als je dit niet hebt of als dit niet gebeurd. Je hebt de meeste dingen wel nodig om goede zorg te kunnen geven aan de bewoners en je verliest veel tijd. Maar al met al heb ik het elke dag weer gered met medewerking van collega's. Afgelopen week heb ik 3 dagen op dezelfde woning gestaan. Dit kwam vooral omdat er een bewoner was met een complexe situatie wat mij altijd erg trekt. Denk hierbij aan wonden, sondevoeding, slikproblemen en pijn. Ik kan hiervoor mijzelf altijd een uitdaging in vinden om de zorg dan goed te verlenen zoals het hoort. Wondzorg heb ik altijd erg interessant gevonden en mezelf hier afgelopen dagen ook goed ontwikkeld. Wondzorg is over het algemeen niet heel moeilijk, als je alle middelen ervoor hebt. Maar dat is hier nog wel eens het probleem. Maar je wordt hier wel heel creatief met de middelen die je hebt. Verder merk je dat je ook aan steeds meer dingen denkt. Je hebt een beter overzicht wat er op een dagdienst gebeurd. Hierdoor maak je voor jezelf ook een werkplanning. Ook merk je nu steeds meer dat collega's je betrekken bij gesprekken, dingen over zichzelf of over familie vertellen. Je bent niet meer die stagiaire uit Nederland, maar het begint steeds meer te voelen alsof je een collega bent. Het nieuwe is er voor hen ook af! Afgelopen vrijdag hadden we eigenlijk onze eerste evaluatie. Je hoort wel eens verhalen dat Surinamers afspraken niet na komen, nou dat was in dit geval de dus ook zo. Willemijn en ik waren op Libi om onze eerste evaluatie te doen. Toen kregen we te horen dat de directie niet aanwezig was, en dat de hoofdbroeder eerder weg moest. Heel frustrerend, dit past natuurlijk totaal niet in de cultuur van de Nederlander. Hier zal ik nog wel even aan moeten wennen. Dus nu hebben we het uitgesteld na de volgende dinsdag. Hopen dat het dan wel door kan gaan.

Afgelopen weekend zijn wij lekker een weekendje weg geweest naar Galibi. Dit is een rustig exotisch gebied met grote gele stranden bezaaid met palmbomen. Zaterdag zijn we door de taxichauffeur (Jerry) naar Albina gebracht. Via Paramaribo, zijn we door district Commewijne en Marowijne naar Albina gereden. En dit was me toch een tocht. Wat een verschrikkelijk slechte wegen hebben ze hier. Overal zitten gaten, kuilen en soms gaat het van asfalt over naar losse stenen. En natuurlijk kregen we onderweg ook nog een lekke voorband, die Jerry snel had vervangen. En dan duurt een toch van 3 uur toch wel lang! Aangekomen in Albina zijn we op de boot naar Galibi gestapt. Deze boottocht duurde ongeveer 1,5 uur en bracht ons over de marowijne rivier langs de kust van Frans-Guyana, langs de mooiste verlaten stranden van Suriname naar Galibi. Galibi is alleen via het water te bereiken. In Galibi stond de James (gastheer) al op ons te wachten. Ik heb geen idee hoe hij echt heet, maar wij hebben hem James genoemd, zoals de butlers in verschillende tv-series. Toen we bij Shiritjo Lodge aankwamen was het wel een beetje onwennig. We zijn natuurlijk comfort gewend en dat was hier niet echt het geval (kon ook niet, als je keek wat betaald hebben) Stroom was er alleen tussen 6 en 11 uur 's avonds. Dus toen het licht om 6 uur aanging, werden alle telefoons, mp3-spelers en accu's opgeladen. De lodge lag 50 meter vanaf het strand. 's Ochtends kregen we een ontbijtje, en tegen half 10 lagen we op het strand. Aan het einde van de ochtend hebben we een lokale schipper geregeld die met ons de Atlantische Oceaan op ging. En waar we toen kwamen was echt onvoorstelbaar, zoiets moois had ik nog nooit gezien. Een gigantisch verlaten strand waar normaal alleen de schildpadden komen om eieren te leggen. Ongerepte natuur, gierende vogels, verse afdrukken van de schildpadden en de branding van de zee. Wat een geweldig stuk Suriname is dit. Dit was echt het toppunt van het weekendje weg. Hierna ben ik met Nasria naar de Galibi Zoo geweest. Een klein opgezette dierentuin met apen, schildpadden, neusbeertjes, een papagaai en een slang. De aapjes zijn echt zo gewend aan mensen. Zodra een vrucht in je hand had, kwamen ze alweer bij je. Ze gingen rustig hun gang, ze hingen om je nek, zaten op je hoofd of hingen aan je tas. Wat gaaf was dit. De slang kon je eventueel ook om je nek krijgen, alleen dat durfde ik echt niet meer. Ik heb het 1 keer in mijn leven gedaan, en dat was voor mij meer dan genoeg. Verder heb ik afgelopen weekend lekker gezwommen, in de zon gelegen, in mijn hangmat gelegen, hard gelachen en vooral rustig aan gedaan! Nu ben ik weer helemaal klaar voor de komende weken stage.

Groetjes allemaal en tot mijn volgende bericht!

Hester

Heeey Bartje!

Wat een leuk verhaal weer. Fijn dat je je uitdaging kan vinden in je stage!

Klote dat je een kutdag hebt gehad, maar nu voel je je weer beter dus dat is mooi! Mis je hier wel hoor!!!!!!

Veel plezier weer, en succes met je stage! Hopelijk krijg je een goede beoordeling, maar vast wel. En alleen op een woning staan is ook spannend, maar wel cool!!

Nou we spreken wieder!!

X Hester

Geert Meppelink

Bart, weer een mooi verhaal. Zowel over je werk als over je vrije tijd. Geniet van beide.

Raipie

Heeej Bartje!!

Wat een heerlijk verhaal weer... Toch is het raar dat ik je niet meer elke week zie! Balen dat je zo'n k*tdag hebt gehad op Hielke-Jan zijn verjaardag... Kan me goed voorstellen dat je dan echt even thuis wilt zijn!
Succes nog even daar en ik zie je volgende verhaal wel weer verschijnen!!!

Liefs Raip

Ellen

Heey bartje...
Wat een heerlijk weekendje zeg. Het klinkt echt super relaxed.

En van die slang, had verwacht dat je dat nog wel een keer wilde doen. Vorige keer in Sri Lanka was je er ook zo'n held mee! hihi!

Succes komende week met stage!!

Liefs Ellen

Gé

Hoi Bart
Wat heb je weer een super verhaal geschreven. Erg leuk om te lezen.

Gelukkig dat het zo goed met je gaat behalve dan het ene weekend.

Geweldig hoe je met je vrije tijd om gaat!!

Succes met het krijgen van je beoordeling en tot gauw maar weer.

Veel liefs van Gé

Ruud

Bartski :D

Wat een mooi verhaal weer, zo te zien heb je alle tijd om te genieten van de omgeving en van het weer. En toch wel lekker dat de stage toch genoeg uitdaging biedt, ondanks dat ze niet zo georganiseerd zijn als wij Nederlands (altijd overal op tijd enzo :P)

Nou spreek je weer Bart :D

PS: Wel weer bericht vanuit Zweden, maar tis mij nog steeds niet duidelijk of ik nu wel of niet ga :(

Mams

Hoi Bart
Wat heb je weer een heerlijk verhaal geschreven. We genieten elke weer hoe je het naar je zin hebt en de leuke dingen die je doet.
groetjes thuis

sanne

heey brutus...

echt leuk dat je steeds blijft schrijven.. kan me indenke dat je af en toe zult gaan denken van jezus, wat moet ik nu weer schrijven.. maar gelukkig maak je nog steeds van allerlei leuke dingen mee... wel irritant dat je moet wachten op je evaluatie gesprek..maar zal vast een t positief gesprek worden:).. mis je wel al hoor, als je weer komt maken we er een groot feest van:D....

succes weer deze week!!!

Xx

ps: groetjes van Ientje hihi

Mannes en Hennie

Hoi Bart,
De wereld is groot, maar toch ook maar klein. Als we jouw verhalen lezen hebben we het idee dat we ze zelf meemaken omdat je zo gezellig schrijft. Succes met de hele onderneming!!

Groetjes van de Coevordenaren.

Jan en Wilma Wendt

Hallo Bart,

Wat een gezelligheid daar in Suriname.
Jullie maken echt vanalles mee. Zowel tijdens het werk als in de vrije tijd. Als we al die verhalen lezen en foto's bekijken, krijgen Carlijn en ik er heel veel zin in, om alles binnenkort echt te gaan bekijken. Nog 3 1/2 week, dan komen wij. Heel veel succes en plezier toegewenst!
Jan en Wilma Wendt (ouders Willemijn)

Joke

Hallo Bart, echt super wat jullie allemaal zien en meemaken, zowel in Libi als in privetijd.
Wanneer je deze mix van zorg en relaxen kunt volhouden zou dat geweldig zijn.
groeten, Joke

Manon

heeeeeey Bartskie!!
Leuk verhaal weeer, en de foto's niet te vergeten! Super schattig jy met die aapjes!!!! Ik vind dat je je echt super goed aanpast aan de omstandigheden (hitte, gebrek aan middelen etc) Super, ik zou het je niet na doen denk ik!!!
Nou liefs vanuit Emmen! Crea Bea Bart!! XX

Rijnie

Hej Bart,
Mocht het je niet bevallen in de verpleging dan heb je ook zeker ambities om schrijver te worden.
Maar zonder dollen weer een SUPER!!!!!!! verhaal en zo lijkt het of je helemaal niet zover weg bent maar ik heb de wereld atlas er eens even op nageslaan nou ver genoeg. Nou Bart het ga je goed en SUCCES.
Lieve groet van uit Schoonebeek

hennie

Hoi Bart, ik zeg maar zo, ik zeg maar niks. Kunnen ze ook niet zeggen dat ik wat gezegd heb! Weer een beroemd gezegde van je tante. Wat hebben we daar toch al vaak om gelachen als jij en Richard hier in Alkmaar logeerden.
Ik mail je wel persoonlijk over de a.s. verhuizing want anders willen alle mensen die dit lezen ons huis kopen en dat geeft me teveel drukte.
Nou, doeg hoor en een pakkerd!

Hermien

Hoi hoi

"Aan het einde van de ochtend hebben we een lokale schipper geregeld die met ons de Atlantische Oceaan op ging. En waar we toen kwamen was echt onvoorstelbaar, zoiets moois had ik nog nooit gezien. Een gigantisch verlaten strand waar normaal alleen de schildpadden komen om eieren te leggen. Ongerepte natuur, gierende vogels, verse afdrukken van de schildpadden en de branding van de zee. Wat een geweldig stuk Suriname is dit. Dit was echt het toppunt van het weekendje weg."
Zoooo, dit was wel weer een moment om nooooiiiit te vergeten, haha je weet mij wel de ogen uit te steken ;P

XX

Ria

Hoi Bart,

Wauw, wat een verhalen.
We lezen niks over fietsen. Hebben ze niet iemand van ons nodig. Wij moeten ook eens nodig stagelopen.
Met zo'n zorgberoep maak je nog eens wat mee. Blijf schrijven en fotograferen. Groeten, Harry,Ria, Bas,Daan,Guus.

Dana

Have a lot of fun en ENJOY!!

Liefs Dana